Tarihte geride iz bırakmış, insanlığın geleceğini iyi ya da kötü şekillendirmiş çok sayıda kişi yaşamış ve birçok olaylar yaşanmıştır.
Bu kişilerin arasında milyonlarca insanın ölümüne sebep olan, dünyaya korku salanı olduğu gibi; yaptıkları yenilikler ile demokrasinin temellerini atan, icat ettikleri ve buluşlarıyla hayatımızı kolaylaştıranları da bulunmaktadır.
Toplumu inşa eden ve şekillendiren daha çok liderler ve liderlerin olduğu toplumsal hareketlerdir.
İnsanların kaderini belirlemiş, medeniyetlerin yükseliş ve çöküşüne sebep olmuş, verdikleri kararlarla ya da icat ettikleriyle tarihin gidişini etkilemiş bu insanlar yaptıkları ile toplumları etkilemiş, yönlendirmiş veya şekillendirmiş ve tarihteki yerlerini almışlardır.
Bunlardan birisi de Battal Gazi. Kısaca hayatına ve yaptıklarına bakalım.
BATTAL GAZİ'NİN (SEYİT BATTAL) KISA HAYATI
Türkler arasında Battal (kahraman) Gazi, Seyyit Battal ve Seyyi Battal Gazi adlarıyla tanınmıştır. Arap kaynaklarına göre asıl adı Abdullah'tır.
Müslümanların VII. yüzyılda Bizans'a yaptığı seferlerde ün salmış Arap komutanı.
Battal Gazi, Türk ve Arap destansı hikâyelerinin kahramanıdır. Emevî ordularının 717-740 yıllarındaki Anadolu seferlerine katıldı. 740'da Afyonkarahisar yakınlarındaki Akroinon'da şehit oldu. Daha sonra Emîr Danişment, 1102'de Malatya'yı fethedince Arapların Battal ile ilgili söylentileri, Türkler tarafından kahramanlık destanı haline getirildi. Menkıbelere göre Emevî komutanı Mesleme, Bizans'ı kuşattığı sırada (717- 718), Battal Gazi şehre girer, Ayasofya'dan, değerli bir haç alarak çıkar. Başka bir söylentiye göre de Rum ülkesinde hastalanıp bir manastırda tedavi edilir ve kendisine yardım eden kızla birlikte kaçar. Osmanlı tarihlerinin bazılarında, bu arada Evliya Çelebi'nin Seyahatnâmesi'nde, Battal Gazi'nin olağanüstü kahramanlıkları anlatılmıştır.