Tarihte geride iz bırakmış, insanlığın geleceğini iyi ya da kötü şekillendirmiş çok sayıda kişi yaşamış ve birçok olaylar yaşanmıştır.
Bu kişilerin arasında milyonlarca insanın ölümüne sebep olan, dünyaya korku salanı olduğu gibi; yaptıkları yenilikler ile demokrasinin temellerini atan, icat ettikleri ve buluşlarıyla hayatımızı kolaylaştıranları da bulunmaktadır.
Toplumu inşa eden ve şekillendiren daha çok liderler ve liderlerin olduğu toplumsal hareketlerdir.
İnsanların kaderini belirlemiş, medeniyetlerin yükseliş ve çöküşüne sebep olmuş, verdikleri kararlarla ya da icat ettikleriyle tarihin gidişini etkilemiş bu insanlar yaptıkları ile toplumları etkilemiş, yönlendirmiş veya şekillendirmiş ve tarihteki yerlerini almışlardır.
Bunlardan birisi de Buddha. Kısaca hayatına ve yaptıklarına bakalım.
HİNDİSTAN'LI FİLOZOF BUDİZM'İN KURUCUSU BUDDHA'NIN KISA HAYATI
Hindistan'lı bilge ve filozof Siddhartha Gotama, Sakyamuni veya Buddha, M. Ö. 560'a doğru Kapilavastu'da (Nepal) doğdu, 478'e doğru Hindistan'da öldü.
Buddha'cılık veya Budizm denilen Asya dininin kurucusu.
Buddha aydınlanmış demektir. Bu unvan "mükemmel bilgi" ye ulaşmış Buddha'cılık taraftarlarına verilir. Buddha'ların ilki Gotama olmuştur. Sakyalar kralının oğlu olan Gotama, önceleri "Sakyaların bilgesi" veya "Sakyamuni" olarak anılırdı. Babası onu son derece şatafatlı bir sarayda dünyanın dert ve sefaletinden uzak yetiştirmişti. Ama Buddha, saraydaki bu hürriyetsiz yaşayıştan bıktı. Sonunda bütün servetini bırakarak hayatı yakından tanımaya karar verdi. Çeşitli güçlüklerle karşı karşıya geldiğinde, bunları daha önce tanımadığı, bilmediği için büyük bir pişmanlık duydu. Gotama Buddha daha sonra keşiş oldu, çevresindekilere bilgeliği öğütledi ve insanları, öbür dünyada mutluluğa ulaşmaları için "doğru düşünmeye ve iyilik yapmaya, kötü alışkanlıklardan kurtulmaya" davet etti.