Tarihte geride iz bırakmış, insanlığın geleceğini iyi ya da kötü şekillendirmiş çok sayıda kişi yaşamış ve birçok olaylar yaşanmıştır.
Bu kişilerin arasında milyonlarca insanın ölümüne sebep olan, dünyaya korku salanı olduğu gibi; yaptıkları yenilikler ile demokrasinin temellerini atan, icat ettikleri ve buluşlarıyla hayatımızı kolaylaştıranları da bulunmaktadır.
Toplumu inşa eden ve şekillendiren daha çok liderler ve liderlerin olduğu toplumsal hareketlerdir.
İnsanların kaderini belirlemiş, medeniyetlerin yükseliş ve çöküşüne sebep olmuş, verdikleri kararlarla ya da icat ettikleriyle tarihin gidişini etkilemiş bu insanlar yaptıkları ile toplumları etkilemiş, yönlendirmiş veya şekillendirmiş ve tarihteki yerlerini almışlardır.
Bunlardan birisi de George Eastman (Kodak). Kısaca hayatına ve yaptıklarına bakalım.
FOTOĞRAFÇILIK TEKNİĞİNİ HALKA YAYAN GEORGE EASTMAN (KODAK) KISA HAYATI
Amerikan sanayicisi George Eastman Kodak, 1854'te Waterville'de (A.B.D.) doğdu, 1932'de Rochester'da (A.B.D.) öldü.
Hassas filmi icadetti ve fotoğrafçılık tekniğini halka yaydı.
Fotoğrafçılığa çocukluğundan beri meraklı olan Eastman, amatör fotoğrafçılara yararlı olabilmek için bir fabrika kurdu, Orada, kendisi ve araştırıcıları, birçok buluşu gerçekleştirdiler. 1884'te kâğıt filmi, 1889'da Edison'un kendi sinema makinesinde kullandığı saydam filmi yaptılar. Bu müesseseye uygun bir isim verilmesi gerekiyor ve Eastman, filimleri her ülkede satabilmek amacıyla, bu ismin bütün dillerde kolayca söylenebilecek bir kelime olmasını istiyordu. Eastman, pek uygun düşmeyen bir kelimeydi. Sanayici, nihayet, hiçbir anlamı olmayan, fakat kolayca akılda tutulabilen ve bütün dillerde rahatlıkla söylenebilen "Kodak" kelimesini buldu. Bu hemen tutundu ve Kodak müessesesi büyük servet kazandı. Eastman, servetinin büyük bir kısmını hayır işlerine harcadı.