Rasulullah’a (s.a.v) "Hangi amel daha faziletlidir?"diye sorulduğunda, "Allah'a ve Rasulüne inanmaktır." buyurdu. "Sonra hangisidir?" diye sorulunca; "Allah yolunda cihat etmektir." buyurdu. "Bundan sonra hangisidir?" diye sorulunca, Rasulullah (s.a.v): "Kabul olunmuş (mebrûr) hac'dır." buyurdu. ("Hacc-ı Mebrur"; içine günah karışmayan hac'dır.)
Hac ibadeti bölümlerinden biri de Harem Bölgesi Mescid-i Haram'dır.
Mekke çevresinde ihrama girmek için belirlenmiş noktalara “mikat” denir. Mikat noktaları dışında hacca gelenler, bu sınırları ihramsız geçemez.
Doğrudan Mekke’ye gidecekler, uçaklar doğrudan Cidde’ye indiği ve Cidde de mikat sınırları içinde olduğu için havalimanında ihrama girer.
Hacdan önce Medine’ye gidenler ise Mekke’ye 450 km uzaklıktaki Zulhuleyfe’de ihrama bürünür.
Her türlü kötülüğe ve hak ihlaline yasak bölge, “Harem”.
Merkezinde Kabe’nin bulunduğu 25 km’lik alan. İnsanlar için kurulan ilk mabet. Mescid-i Haram; Mekke'de Kâbe'nin bulunduğu alandaki camiin adıdır. Hz.Adem (a.s.), Havva’sına ve yitirdiği cennetine bu bölgede kavuştu. Üç semavi dinin atası Hz.İbrahim (a.s.), onun aziz hatırası Hz.Hacer ve Hz.İsmail (a.s.) bu coğrafyada yaşadı. Peygamberimiz (s.a.v.), insanlığa ebedi mesajını bu bölgede almaya ve yaymaya başladı.
HAREM BÖLGESİNİN ÖNEMİ NEDİR?
Burası O’nun evi. Ev sahibi Allah, ev halkı ise insanlar. Buraya sığınan her insan, Allah’ın misafiri. Misafire hakaret, hane sahibine hakaret sayılır. Haremin taşı toprağı, ona verilen hürmetten nasibini almıştır. Bu yüzden taşını toprağını dışarıya taşımak yasaktır. Mescid-i Haram, yeryüzündeki tüm mescitlerden üstündür. Burada kılınan namaz diğerlerinden yüzbin kat faziletlidir. Hacı adayı ayağını kutlu mabede bastıktan sonra niyet ettiği umrenin tavafını yapmaya başlar.
Hac Bir Cihaddır
Hasan bin Ali (r.a.)'den rivayet olunduğuna göre; bir adam Nebi aleyhisselam'a gelerek: Ben korkak ve zayıf biriyim" deyince, Rasulullah(s.a.v) da ona: "İçinde şiddet bulunmayan bir cihada (hacca) gel." buyurdu. (Taberani.)
Ebu Hureyre (r.a.)'den rivayet olunduğuna göre Rasulullah (s.a.v): "Yaşlıların, zayıfların ve kadınların cihadı hacdır." buyurdu. (Nesai)
Hacc Günahları Tertemiz Eder
Rasulullah (s.a.v): "Kim Allah için hacc eder ve o esnada zevcesine yaklaşmaz, günah da işlemezse, anasından yeni doğmuş gibi günahsız olarak döner." (Buhari, Müslim)
Rasulullah (s.a.v): "Haccın ardından umreyi de yapın; ikisini birleştirin, çünkü körük, demirin, altının ve gümüşün kirini nasıl giderirse hacc ile umre de fakirliği ve günahları öylece giderir. Mebrur haccının da sevabı ancak cennettir." (Nesai, Tirmizi)
Hacılar, "Allah'ın Evinin Ziyaretçileri" dir.
Efendimiz (s.a.v.): "Hacılar ve umre yapanlar Allah'ın evinin ziyaretçileridir. Eğer Allah'a dua ederlerse, Allah onların duasını kabul eder. Eğer Allah'tan mağfiret dilerlerse, Allah onları bağışlar."müjdesini vermiştir. (Nesai ,İbn Mace)
Makbul Haccın Mükâfatı Cennettir
Rasulullah Efendimiz (s.a.v.): "Bir umre ikinci umreye kadar aralarındaki bir senelik günahlara kefarettir. Mebrur haccının mükâfatı da ancak cennettir." (Buhari, Müslim)
Cabir(r.a)ın rivayetinde de; Rasulullah (s.a.v)Efendimiz: "Bu beyt (Kâbe) İslam'ın direğidir. Her kim hacc veya umre yapmak için bu beyti ziyaret ederse, Allah'ın kefaretine girmiş olur. Eğer Allah ruhunu alırsa onu cennete koyar, eğer ruhunu almaz da yaşatırsa onu mükâfat ve ganimetle geri döndürür."