Tarihte geride iz bırakmış, insanlığın geleceğini iyi ya da kötü şekillendirmiş çok sayıda kişi yaşamış ve birçok olaylar yaşanmıştır.
Bu kişilerin arasında milyonlarca insanın ölümüne sebep olan, dünyaya korku salanı olduğu gibi; yaptıkları yenilikler ile demokrasinin temellerini atan, icat ettikleri ve buluşlarıyla hayatımızı kolaylaştıranları da bulunmaktadır.
Toplumu inşa eden ve şekillendiren daha çok liderler ve liderlerin olduğu toplumsal hareketlerdir.
İnsanların kaderini belirlemiş, medeniyetlerin yükseliş ve çöküşüne sebep olmuş, verdikleri kararlarla ya da icat ettikleriyle tarihin gidişini etkilemiş bu insanlar yaptıkları ile toplumları etkilemiş, yönlendirmiş veya şekillendirmiş ve tarihteki yerlerini almışlardır.
Bunlardan birisi de ibni Rüşd. Kısaca hayatına ve yaptıklarına bakalım.
ENDÜLÜSLÜ FİLOZOF İBNİ RÜŞD'ÜN KISA HAYATI
Ebu Velid Muhammed bin Ahmed bin Muhammed. İbni Rüşd diye tanınır. Endülüslü arap filozofu, hekimi ve hukukçusu. 1126'da Kurtuba'da (İspanya) doğdu, 1198'de Merakeş'te (Fas) öldü.
Aristoteles'in felsefesini, ilk defa aydınlık bir şekilde açıkladı.
İbni Rüşd, birçok ünlü ve bilgin kadı'nın yetiştiği bir ailedendir. Kelâm, fıkıh, edebiyat ve tıp öğrenimini gördü, şiirle uğraştı. Hekim olarak gözün ağ tabakasının fonksiyonunu buldu. Çiçek hastalığı geçiren bir kişinin, bu hastalığa ikinci defa yakalanmadığını ilk defa belirtti. "Derleme" isimli kalın bir tıp kitabı yazdı. Daha sonra Kurtuba'da kadı oldu ve Ortaçağ'da ünlü bir eser olan "Hukukçunun Kitabı" nı yazdı. Fakat, İbni Rüşd'ün şöhreti daha çok felsefe araştırmalarından doğmuştur. Aristoteles'e karşı büyük bir hayranlık duyuyordu. Bu büyük yunan filozofunun düşüncelerini Batıda o kadar iyi tanıttı ki kendisine "Yorumcu" takma adı verildi. Zamanında bilinen eski anadolu ve yunan filozoflarının yazılarını inceledi. Aristoteles ile Eflatun felsefesini uzlaştırmaya çalışan akılcı felsefe akımını benimsedi.