Tarihte geride iz bırakmış, insanlığın geleceğini iyi ya da kötü şekillendirmiş çok sayıda kişi yaşamış ve birçok olaylar yaşanmıştır.
Bu kişilerin arasında milyonlarca insanın ölümüne sebep olan, dünyaya korku salanı olduğu gibi; yaptıkları yenilikler ile demokrasinin temellerini atan, icat ettikleri ve buluşlarıyla hayatımızı kolaylaştıranları da bulunmaktadır.
Toplumu inşa eden ve şekillendiren daha çok liderler ve liderlerin olduğu toplumsal hareketlerdir.
İnsanların kaderini belirlemiş, medeniyetlerin yükseliş ve çöküşüne sebep olmuş, verdikleri kararlarla ya da icat ettikleriyle tarihin gidişini etkilemiş bu insanlar yaptıkları ile toplumları etkilemiş, yönlendirmiş veya şekillendirmiş ve tarihteki yerlerini almışlardır.
Bunlardan birisi de İbrahim Müteferrika. Kısaca hayatına ve yaptıklarına bakalım.
İLK MATBAAYI GETİREN İBRAHİM MÜTEFERRİKA'NIN KISA HAYATI
Türk matbaacısı İbrahim Müteferrika, 1674'te Macaristan'da doğdu, 1745'te İstanbul'da öldü.
Türkiye'de, 1726 yılında ilk defa matbaayı kurdu ve ilk kitapları bastı. Yalova'da bir kâğıt fabrikası da yaptırdı.
İbrahim Müteferrika aslen Macardır. 18 yaşında iken Türklere esir düştü ve İstanbul'a getirildi. Müslümanlığı kabul etti. Zeki ve bilgili bir kişiydi. Türklüğü ve müslümanlığı öven "Risalei İslâmiye" adlı bir kitap yazdı. Bu kitap, Damat Nevşehirli İbrahim Paşa'nın onu korumasına sebep oldu. İbrahim Müteferrika, Paris'ten dönen Said Mehmed Efendi ile tanıştı ve birlikte kitap basmak için sadrazâma başvurdular. Dinî olmayan kitapları basmanın şeriata aykırı olmadığına dair bir de fetva aldılar. Viyana'dan ustalar getirttiler ve ilk kitabı bastılar. Bu, büyük bir ilgiyle karşılandı ve başka kitaplar da bastılar. 1730 isyanı, matbaanın kapanmasına yol açtı. Fakat, 1. Mahmud duruma hâkim olunca İbrahim Müteferrika tekrar kitap basmaya devam etti.