Hür Katip | Bilim Kültür Sanat Edebiyat


DÜNYACA ÜNLÜ KİŞİLER

MEVLANA CELALEDDİN RUMİ KİMDİR?


Tarihte geride iz bırakmış, insanlığın geleceğini iyi ya da kötü şekillendirmiş çok sayıda kişi yaşamış ve birçok olaylar yaşanmıştır. 

Bu kişilerin arasında milyonlarca insanın ölümüne sebep olan, dünyaya korku salanı olduğu gibi; yaptıkları yenilikler ile demokrasinin temellerini atan, icat ettikleri ve buluşlarıyla hayatımızı kolaylaştıranları da bulunmaktadır.

Toplumu inşa eden ve şekillendiren daha çok liderler ve liderlerin olduğu toplumsal hareketlerdir.

İnsanların kaderini belirlemiş, medeniyetlerin yükseliş ve çöküşüne sebep olmuş, verdikleri kararlarla ya da icat ettikleriyle tarihin gidişini etkilemiş bu insanlar yaptıkları ile toplumları etkilemiş, yönlendirmiş veya şekillendirmiş ve tarihteki yerlerini almışlardır.

Bunlardan birisi de Mevlana Celaleddin Rumi. Kısaca hayatına ve yaptıklarına bakalım.


MEVLANA CELALEDDİN RUMİ'NİN KISA HAYATI


Büyük Türk düşünürü Mevlânâ Celâleddin Rumi, Mevlevilik tarikatının kurucusudur. 1207'de Horasan'ın Belh şehrinde doğdu, 1273'te Konya'da vefat etmiştir. "Mesnevi" si ve "Divan-ı Kebir" i ile Türk tasavvuf edebiyatında ölümsüzleşti.

Mevlânâ, büyük bir İslâm müderrisiydi. Hayatını kökünden değiştiren olay, 1244'te Konya'da, tasavvuf dünyasının ulu kişilerinden Tebriz'li Şems ile tanışmasıyla meydana geldi. Mevlânâ, bu karşılaşmadan sonra medreseyi de, öğrencilerini de bırakıp Şems ile bitmez tükenmez bir sohbete daldı. Bu durum, Mevlâna'nın öğrencilerini kıskandırdı, Şems'i uzaklaştırdılar. Fakat o, daha perişan hale geldi. Öğrenci ve dervişleriyle eskisi kadar da konuşmadı. Şems'i güçlükle bularak Konya'ya getirdiler, fakat yine rahat bırakmayıp bir söylentiye göre öldürdüler. Mevlânâ, Şems'i kendinde bularak ünlü şiirlerini yazdı; ayrıca musiki ve semâ ile uğraştı. Yazdıklarında Şems ile kendini aynı insan olarak görüyordu. "Varlıkta birlik" felsefesinin tabiî bir sonucu olan bu görüş, İslâm düşüncesinde çığır açmıştır.

 Öne Çıkanlar

 

Benzer Sayfalar



Not: HTML'e dönüştürülmez!
    Kötü           İyi