TIP NEDİR? TIPTA BRANŞLAR (TIP BİLİMLERİ) NELERDİR?
ROMATOLOJİ NEDİR?
ROMATOLOJİ BÖLÜMÜ HANGİ ŞİKAYETLERE, HASTALIKLARA BAKAR?
TIPTA BRANŞLAŞMA SÜRECİ NASIL OLUR?
Tıp kelime anlamıyla; iyileştirmek, onarmak olmakla birlikte, bir hastaya bakma, teşhis, prognoz, önleme, tedavi, yaralanma veya hastalıklarının palyasyonunu yönetme ve sağlığını geliştirme bilimi ve uygulamasıdır. Tıp dünyanın önde gelen popüler mesleklerindendir. Uzun eğitim süresi, zorlu çalışma şartları ve ağır sorumlulukları olmasına rağmen popülerliğini korumaktadır. Eğitim süresi ülkeler arasında değişmekte ve 5-8 yıl arası sürmektedir. Ülkemizde eğitim süreci hazırlık hariç 6 yıl sürmektedir. Bu eğitim süresi 3 ana başlıkta incelenmektedir:
- Temel Tıp
- Preklinik
- Klinik Bilimler
İlk 2 yıl temel bilimler, 3. sene preklinik eğitim ve son 3 sene klinik eğitim olarak hastanede sürmektedir. Son eğitim yılında intörn doktor sıfatıyla primer hasta bakılmaya başlamaktadır. Tıp fakültesi okuyan her hekim pratisyen doktor unvanıyla meslek hayatına adım atmaktadır.
Tıp eğitiminin en önemli yapısı gelişmeye açık olması ve sürekli kendini güncellemeye ihtiyaç duymasıdır.
Ülkemizde tıp fakültesi üç ana başlık altında sıralanmaktadır:
- Temel Tıp Bilimleri
- Dahili Tıp Bilimleri
- Cerrahi Tıp Bilimleri
Tıpta uzmanlık sınavı olarak nitelendirdiğimiz TUS, hekimlikte ilerlemenin ve mesleki alanında özelleşmenin ilk basamağını oluşturmaktadır. Üniversitelerin tıp fakültelerinde 6 yıllık eğitimini tamamlayan hekimlerimiz TUS sınavında da başaralı olduktan sonra 3 ile 5 yıl arasındaki eğitim süreci sonunda uzmanlığını tescillemiş olur. Bu süreçlerin sonunda hekimlerimiz, branşlarını belirlemiş olup sağlık hizmeti için daha donanımlı hale gelmişlerdir.
ROMATOLOJİ NEDİR?
ROMATOLOJİ BÖLÜMÜ HANGİ ŞİKAYETLERE, HASTALIKLARA BAKAR?
Romatoloji, kas iskelet sistemini etkileyen hastalıkları inceleyen bir bilim dalıdır. İnsanlarda sık görülen romatizmal hastalıklar uygun şekilde tedavi edilmediklerinde ciddi sağlık problemlerine yol açabilir. Son yıllarda romatolojik hastalıkların tedavisindeki yenilikler ve farkındalığın artması ile romatoloji doktorlarına olan talep her geçen gün artmaktadır. Pek çok romatolojik hastalığın kronik olması, bazısının yaşamı tehdit etmesi ve bir çoğunun iş gücü kaybına yol açması etkin tedavi ve takibini zorunlu kılmaktadır.
Romatoloji bölümünde; Romatoid Artrit, Ankilozan Spondilit, Sedef artriti (PsoriatikArtrit), Sistemik Lupus Eritematozus, Sjögren Sendromu, Sistemik Skleroz, Vaskülitler, Behçet Hastalığı, Gut Hastalığı, Ailevi Akdeniz Ateşi (AAA) (FMF), Sarkoidoz, Erişkin Still hastalığı, İnflamatuvar Miyozitler, Takayasu Hastalığı, Antifosfolipid Sendromu gibi iltihaplı romatizma hastalıklarının yanı sıra, ağrılı yumuşak doku romatizmalarının, osteoartrit ve benzeri hastalıkların da teşhis ve tedavisi yapılmaktadır. Bu hastalıklar vücudun sadece eklem bölgelerini değil, iç organları sistemik hastalıklardır.
Hastalıkların tedavisinde gerekli görüldüğü takdirde Nefroloji, Kardiyoloji, Göğüs Hastalıkları ve Enfeksiyon Hastalıkları kliniklerinden destek alınmaktadır.