TIP NEDİR? TIPTA BRANŞLAR (TIP BİLİMLERİ) NELERDİR?
ÜROLOJİ NEDİR?
ÜROLOJİ BÖLÜMÜ HANGİ ŞİKAYETLERE, HASTALIKLARA BAKAR?
TIPTA BRANŞLAŞMA SÜRECİ NASIL OLUR?
Tıp kelime anlamıyla; iyileştirmek, onarmak olmakla birlikte, bir hastaya bakma, teşhis, prognoz, önleme, tedavi, yaralanma veya hastalıklarının palyasyonunu yönetme ve sağlığını geliştirme bilimi ve uygulamasıdır. Tıp dünyanın önde gelen popüler mesleklerindendir. Uzun eğitim süresi, zorlu çalışma şartları ve ağır sorumlulukları olmasına rağmen popülerliğini korumaktadır. Eğitim süresi ülkeler arasında değişmekte ve 5-8 yıl arası sürmektedir. Ülkemizde eğitim süreci hazırlık hariç 6 yıl sürmektedir. Bu eğitim süresi 3 ana başlıkta incelenmektedir:
- Temel Tıp
- Preklinik
- Klinik Bilimler
İlk 2 yıl temel bilimler, 3. sene preklinik eğitim ve son 3 sene klinik eğitim olarak hastanede sürmektedir. Son eğitim yılında intörn doktor sıfatıyla primer hasta bakılmaya başlamaktadır. Tıp fakültesi okuyan her hekim pratisyen doktor unvanıyla meslek hayatına adım atmaktadır.
Tıp eğitiminin en önemli yapısı gelişmeye açık olması ve sürekli kendini güncellemeye ihtiyaç duymasıdır.
Ülkemizde tıp fakültesi üç ana başlık altında sıralanmaktadır:
- Temel Tıp Bilimleri
- Dahili Tıp Bilimleri
- Cerrahi Tıp Bilimleri
Tıpta uzmanlık sınavı olarak nitelendirdiğimiz TUS, hekimlikte ilerlemenin ve mesleki alanında özelleşmenin ilk basamağını oluşturmaktadır. Üniversitelerin tıp fakültelerinde 6 yıllık eğitimini tamamlayan hekimlerimiz TUS sınavında da başaralı olduktan sonra 3 ile 5 yıl arasındaki eğitim süreci sonunda uzmanlığını tescillemiş olur. Bu süreçlerin sonunda hekimlerimiz, branşlarını belirlemiş olup sağlık hizmeti için daha donanımlı hale gelmişlerdir.
ÜROLOJİ NEDİR?
ÜROLOJİ BÖLÜMÜ HANGİ ŞİKAYETLERE, HASTALIKLARA BAKAR?
Üroloji, Cerrahi Tıp Bilimlerinden birisidir. Üroloji, Genitoüriner cerrahi olarak da bilinir, Eski adıyla Bevliyedir. İdrar sistemi ve üreme organlarının cerrahi ve tıbbi hastalıklarına odaklanan tıp dalıdır.
Üroloji bölümünde hastaların üriner sistemleri yani idrar yolları ile ilgili şikayetleri değerlendirilir. Hastaların şikayetleri üzerinden tetkik edilerek tanı ve tedavisi belirlenir.
Üroloji bölümünde böbrekler, idrar kanalları, mesane, prostat bezi, meni kanalları, idrar borusu ve testisler değerlendirilir. Erkek ve kadın hastalar değerlendirilir. Erkek üroloji , kadın üroloji diye bir ayrım yoktur.
Androloji
Erkek üreme sistemi ve erkeklerdeki hormonların üretimini, fonksiyonunu, bozukluklarını inceleyen bir tıp dalıdır.
Üroonkoloji ve Rekonstrüktif Üroloji
Üroonkoloji, idrar yolları, böbrekler, mesane, prostat, testis ve penis gibi ürolojik organlarda oluşan tümörlerin tanı ve tedavisini konu alan bir tıbbi daldır. Rekonstrüktif Üroloji ise ürolojik organların deformitesi, hasarı veya kaybı gibi nedenlerle ortaya çıkan problemlerin cerrahi yollarla onarımını ve yeniden yapılandırılmasını konu alan bir tıbbi dal olarak tanımlanabilir.
Taş Hastalıkları ve Endoüroloji
Endoüroloji, idrar yolu sistemi ve erkek üreme organlarını olumsuz etkileyen hastalıkların tedavisi ile ilgilenmektedir.
Fonksiyonel Üroloji ve Nöroüroloji
Fonksiyonel üroloji; kadınlarda ve erkeklerde görülen işeme bozuklukları ile ilgilenen bilim dalıdır.